dinsdag 17 mei 2011

Einde in zicht

Na heel wat gezwier en gezwaai en veel gezwoeg zijn mijn artikels eindelijk allemaal af.
Het interview met auteur en lector Sebastiaan Leenaert was een verrijking en uiteindelijk ook
een verademing omdat de schrik er toch altijd wel een beetje inzit.
Nu kan het lay-outen beginnen. Als dat maar goed komt.
En een drukker vinden, dat moet ook nog gebeuren.
Een tijdschrift maken met twee is een helse opdracht, maar uiteindelijk komen we er wel.
Eenmaal het resultaat er is, zal ook trots wel de kop komen opsteken.
Nu blijft het wachten op het eindresultaat!

vrijdag 6 mei 2011

Sneewilwel Makanie






























De PO-groep heeft nog niet stilgezeten. Het verhaal is er en nu kan de uitwerking beginnen.

Verhaal:

Personages/ karakterbeschrijving:

· Sneeuwilwel Makanie: ons naïeve maar altijd vrolijke en positieve hoofdpersonage, Prinses van beroep en verder heeft ze veel ambities maar weinig geluk. Ze Wil alles doen en kunnen, maar het lukt nooit. Ze wordt door iedereen tegengewerkt en heeft altijd pech. Ze is een beetje lomp en weet niet altijd wat te doen, maar doet alles altijd vol overgave.

· De boze koningin Kumaniwi: een door en door slecht en gemeen persoon. Ze zal er alles aan doen om Sneeuwilwel het leven zuur te maken net zoals haar al even gemene onderdanen.

· De kuisvrouw: Walgelijk lelijk en oliedom. Ze doet alles wat haar bazin haar opdraagt en vind alle stommiteiten van Sneeuwilwel hilarisch. Slecht karakter.

· De lelijke oude dwerg: gemeen en ontdeugend. Vind het leuk om mensen te pesten als ze zich in zijn bos wagen.

· De Beer: Goede oude lobbes maar een beest als een ander. Trekt zich van niks of niemand behalve zichzelf iets aan. Laat scheten om de haverklap.

· De Prins: een dikke plaaggeest met een homofiel kantje. Gaat graag met zijn chichua gaan wandelen in het bos.

· Blowing lady: een persoon die alles wat ze tegenkomt probeert op te blazen. Van kikkers tot bomen en paddenstoelen.

Het verhaal

Opening van het verhaal. De letters komen op stokjes op beeld en vormen zo de titel: Sneeuwilwel Makanie. In de montage zorgen we voor gordijntjes die daarna even dichtgaan. Daarna volgt de eerste scene. Na elke scene gaan de gordijntjes eventjes dicht. Op die manier wordt er een poppenkast sfeer gecreëerd.

De personen zelf die meespelen in het verhaal zijn verkleed met maskers en accessoires om hun personage optimaal te laten uitkomen. Ze hangen vast aan touwen die met hen kunnen meebewegen: extra verwijzing naar poppenkast tafereel.

Scene 1: [ kamer Sneeuwilwel] Sneeuwilwel staat in haar kamer in haar stiefmoeders kasteel. Ze sukkelt met een kleed dat ze probeert aan te trekken. Ze probeert enkele keren maar het wil maar niet lukken. Uiteindelijk beslist ze dat het toch niet zal lukken. Ze beslist om dan maar naakt rond te lopen ( verwezenlijken we door strakke kledij aan te trekken die we eventueel kunnen opvullen om de vormen te accentueren)

Scene 2: [ gang kasteel ]Sneeuwilwel loopt door de gang van het kasteel en komt daar de kuisvrouw tegen. Ze is aan het stofzuigen tot ze sneeuwilwel ziet afkomen. Ze begint te lachen en geeft Sneeuwilwel de stofzuiger en loopt al lachend en kijkend weg. Sneeuwilwel probeert te stofzuigen maar weet niet hoe het aparaat werkt. Ze speelt uiteindelijk luchtgitaar op de steel en speelt voor soldaat. Op het moment dat ze wild om zich heen aan het schieten is komt de kuisvrouw terug binnen met de koningin. De koningin is woedend als Sneeuwilwel haar al spelend doodschiet. Ze geeft Sneeuwilwel een shop op haar edele zitvlak en stuurt haar het kasteel uit.

Scene 3 : [ boslandschap] Sneeuwilwel loopt al huilend door het bos. Ze struikelt heel veel ( op de beat van de muziek: val… recht… val… recht?) Uiteindelijk als ze na zo vaak vallen nogmaals terug rechtstaat gooit iets of iemand plots een appel naar haar hoofd. Ze valt flauw tegen een boom en blijft daar roerloos liggen. Op dat moment komt er een lelijke oude dwerg op haar af geslopen. Hij haalt een gigantische alcoholstift uit zijn rugzak en tekent van alles op haar gezicht. Daarna lacht hij zich krom om zijn eigen creatie. Uiteindelijk bind hij eerst haar handen en voeten vast om haar daarna in een put te sleuren. Voldaan en al huppelend wandelt hij verder door zijn bos.

Snene 4: Sneeuwilwel wordt terug wakker in haar put. Ze kijkt een beetje ongelukkig om haar heen en probeert zich vruchteloos uit haar boeien los te maken. Ze stopt als ze plots iets hoort. Een beer komt al kauwend en zeer sloom op haar afgewandeld. Ze doet zeer liefelijk in de hoop dat hij haar zal helpen. De beer wandelt haar echter voorbij en laat een gigantische scheet in de put terwijl hij er voorbij wandelt. Sneeuwilwel valt terug flauw. De beer verdwijnt uit beeld.

Scene 5: een dikke prins wandelt met zijn hondje door het bos. Hij heeft alleen maar oog voor de natuur en alle diertjes daarin. Als hij de prinses tegenkomt in haar put, met alcoholstift beklad en met boeien aan vind hij het maar vuil en vies. Zijn homofiele kantje is duidelijk merkbaar. Hij wandelt vlug door zonder Sneeuwilwel te helpen.

Scene 6: de prinses ontwaakt en merkt dat haar boeien losgekomen zijn. Ze kruipt uit de put en doet een vreugdedansje. Als ze stilstaat, staat er plots een vrouw naast haar. De vrouw neemt haar gezicht vast en blaast vol op haar lippen. De prinses wordt opgeblazen en zweeft weg. Het andere vrouwtje wandelt verder en blaast op bomen, kikkers en andere dingen die ze vind.

Einde

Presentatie:

Presenteren op een tvscherm of via een beamer. Scherm of tv verwerken in een nagemaakt poppenkastkader. Op die manier wordt de link met poppenkast extra groot.

Sfeer:

Eng, griezelig maar tegelijk ook grappig. Elk personage heeft een duidelijke sfeer rond zich hangen ( uiterlijk) mss ook mogelijk door muziek?

Benodigheden:

Veel veel veel karton, touw, een groot wit laken, felle spots, filmcamera, statief, ruimte die verduisterd kan worden en groot genoeg is, decor en personages, een real life hond???, manier om mond en ogen van personages te laten bewegen?


het PO-team

donderdag 5 mei 2011

Schrijfles 2 mei


In de schrijfles van maandag 2 mei heb ik de rubriek film onder mijn hoede genomen. Daarin verwerkt ik de films 'Le Scaphandre et le Papillon' en 'The Fountain'.
Beide films handelen rond eenzelfde thema, namelijk een ongeneeslijke ziekte en hoe de mens daar mee om gaat.









In 'Le Scaphandre et le Papillion' is een film die handelt over een 42-jarige man, Jean-Dominique, die een beroerte krijgt en daarna volledig verlamd is. Hij lijdt nu aan het locked-in-syndroom, want mentaal is hij nog volledig in orde. Het enige wat hij kan bewegen is zijn linkeroog. Met dit oog leert hij terug communiceren met behulp van het 'ESARIN-alfabet'. Zo kan hij uiteindelijk toch nog een droom waarmaken, namelijk een boek schrijven.

'The Fountain' is een film die uit drie grote verhaallijnen bestaat. We hebben het heden waar Izzy, die een hersentumor heeft, getrouwd is met Tommy, die onderzoek doet naar hersentumoren. Daarnaast hebben we ook nog het verleden dat verteld wordt door een verhaal dat Izzy schrijft en de toekomst.

Beide films handelen rond het thema dat wij behandelen. Jean-Dominique wil terug bewegen, maar kan dat niet meer. Ook mentaal voelt hij zich opgesloten. Hij kan verder 'leven', maar wil dat niet meer.
In de andere film aanvaardt Izzy haar ziekte wel, maar is het Tommy die de toestand niet kan aanvaarden. Hij wil zijn vrouw koste wat het kost genezen, maar dat kan hij niet. Hij kan uiteindelijk de hele tijd met zijn vrouw doorbrengen, maar ook dat wil hij niet want hij focust zich volledig op het onderzoek.

zondag 1 mei 2011

Verslag 29 april



Aanwezig: Delphine Decock, Katrien De Muynck, Thalia Dossche en Sarah Jelassi

Afwezig: Vincent Van Kieldonck en Annelies Adriaenssen

1) Bespreking van de KOK- documenten: Wat kunnen we daaruit gebruiken?

· Uit de film Exit through the gift shop kunnen we de personages Banksy en MBW gebruiken. Banksy kan wel op dure feestjes en dergelijke gevraagd worden maar hij wil niet. MBW daarentegen wil een artiest zijn maar kan het eigenlijk niet. Hij laat zijn werk doen door anderen en zijn ideeën zijn afkooksels van kunstwerken die al bestaan.

· Uit het toneelstuk ‘Baal’ vonden we de manier van projecteren een toffe manier. Er hingen op het podium houten panelen waarop geprojecteerd werd.

· Uit For Mouvements van Anne Teresa De Keersmaeker kunnen we de manier van met schaduwen spelen gebruiken. Er werden verschillende spots op verschillende plaatsen gezet waardoor het schaduwenspel zeer mooi was.

2) We hebben ook nog kort besproken wat we konden doen met het schimmenspel. Katrien had al een verhaallijn uitgeschreven en Thalia was aan het brainstormen over het decor en hoe we het schimmenspel zouden aanpakken. Thalia’s idee was om een soort van landschap te creëren met kartonnen dozen. We dachten ook dat ons filmpje een stom filmpje zou worden. We zouden dan verschillende geluiden opnemen en monteren op het filmpje. (schirkgeluiden, schreeuwen, fluiten…)

3) Delphine had nog een idee voor het tijdschrift. Ze zou het willen aan de muur hangen zodat mensen er wel naar kunnen kijken maar het eigenlijk niet kunnen meenemen. Ze zou het stuk papier dan op een bepaalde manier vormen waardoor ze het toch kan indienen.


Sarah Jelassi